Олександр Кошиць та його “Щедрик”

30 листопада у приміщенні Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка при МЗС відбулася урочиста презентація виставкового просвітницького проекту «Світовий тріумф «Щедрика» – 100 років культурної дипломатії».

Відкрив захід міністр культури України Євген Нищук.

Організаторами заходу виступили –  Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при МЗС, Український центр культурних досліджень та Культурна дипломатія України від МЗС, Український культурний фонд, «Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин», Центральний державний архів вищих органів влади та управління України.

Метою даного проекту було  сприяння промоції іміджевої спадщини Української Народної Республіки в галузі культурної дипломатії.

«Виставка розповідає про світові тріумфальні гастролі Української Республіканської Капели під орудою видатного диригента Олександра Кошиця, що відбулися у 1919-1924 роках за ініціативи голови Директорії УНР Симона Петлюри. Саме завдяки цим державним гастролям світ уперше почув «Щедрика» Миколи Леонтовича, а українська музична культура і державний престиж України здобули позитивний резонанс у 17 країнах світу», – зазначили під час відкриття організатори проекту.

В основі експозиції – документи з фондів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, які підтверджують державно-інституційний характер культурної місії УНР за кордоном.

Державний архів Київської області долучився до участі у даному заході. У ході проведення заходу, заступник директора-головний зберігач фондів Галина Бойко, поспілкувалась із куратором проекту Тіною Пересунько, яка займалась дослідженням архівних документів з історії створення та діяльності Української Республіканської Капели, з уст учасників якої і прозвучав славнозвісний «Щедрик». Під час розмови, Галина Бойко повідомила про пласт документів особистого характеру Олександра Кошиця, які зберігаються в Державному архіві Київської області. Перш за все, це документи (відомості про успішність, свідоцтво про освіту та ін.) про навчання Олександра Кошиця в Богуславському духовному училищі, документи діяльності якого зберігаються у фондах державного архіву.

Обговорювались і шляхи подальшої співпраці та залучення інформаційного потенціалу державного архіву для проведення досліджень з даної тематики.

viber image30viber image31viber image33