Обласний проект «Архіви громад»

У Державному архіві Київської області стартував масштабний обласний проект «Архіви громад». Він представляє собою проведення циклу науково-практичних семінарів з організації ведення архівної справи та діловодства у новостворених територіальних громадах Київської області.

Метою розробки даного проекту є удосконалення ведення архівної справи та діловодства, а також забезпечення збереженості документів, як реорганізованих сільських, селищних, міських рад так і новостворених територіальних громад. Дана необхідність викликана змінами щодо реформування адміністративно-територіального устрою держави та створення нової одиниці – територіальної громади. Відповідно відбулось і оновлення кадрового ресурсу, який потребує підвищення кваліфікації та методичної допомоги у становленні та організації ведення діловодства та архівного зберігання документів.

Для реалізації даного проекту були підготовлені відповідні інформаційні листи до районних рад та державних адміністрацій Київської області.

Даний проект успішно пройшов апробацію 10 червня 2021 року, на базі архівних відділів Бучанської міської ради та виконавчого комітету Ірпінської міської ради та Бучанської районної державної адміністрації для керуючих справами, відповідальних за діловодство та архівний підрозділ Бучанської, Ірпінської Гостомельської, Коцюбинської територіальних громад Київської області. На семінарі були присутні також і відповідальні за ведення діловодства та архівних підрозділів (архівів) установ джерел комплектування архівного відділу Бучанської міської ради.

Захід проводився за підтримки Бучанської міської ради.

Науково-практичні семінари включають перелік лекційних презентацій, підготовлених керівництвом державного архіву Київської області, з актуальних питань діяльності – складання номенклатури справ; порядку організації роботи експертної комісії та архівного підрозділу в територіальній громаді; порядок передавання на державне зберігання документів до відповідного архівного відділу районної державної адміністрації.

Також, для більш детального ознайомлення із видами діяльності державного архіву, директором Соф’єю Каменєвою презентується відеоролик, який розповідає і про масив Національного інформаційного ресурсу, який зберігається в державному архіві.

Наступною локацією з проведення даного семінару планується Вишгородський район Київської області. Далі буде…..