Відкриття архівно-мистецького проекту «Дивосвіт УКРАЇНИ»

Сьогодні приємна нагода зібрала київських архівістів, освітян, студентів, митців у виставковій залі Державного архіву Київської області. Урочисте відкриття особливого для архіву виставкового проекту об’єднало представників громадських і культурних організацій, ключових осіб Центрального державного архіву Громадських об’єднань, Центрального державного архіву кінофотофонодокументів імені Г. Пшеничного, Державного архіву м. Києва, представників гуманітарного факультету Національного авіаційного університету, студентську молодь Університетського коледжу Київського університету ім. Бориса Грінченка.

На одному культурно-просвітницькому майданчику були представлені духовно-мистецькі національні традиції, що йдуть від візантійських джерел і втілені у різних жанрах – живописі, архітектурі, ткацтві, вишивці, музично-вокальному мистецтві. Такий вражаючий синтез став можливим завдяки співпраці державного архіву та Всеукраїнського громадського об’єднання «Поступ жінок-мироносиць».

У вітальному слові від організаторів проекту директор держархіву Соф’я Каменєва наголосила на значному потенціалі, який несе в собі творче поєднання архівних і мистецьких артефактів для розкриття ідеї виставки – збереження культурних пам’яток і духовних традицій у сучасному культурному просторі Київщини.

Очільниця громадського об’єднання «Поступ жінок-мироносиць» заслужений працівник культури Зоя Ружин розповіла про важливі суспільні контексти виставки хатніх ікон заслуженого художника України Олександра Охапкіна і традиційної української вишивки і ткацтва в колекції рушників. Роль виставки творів О.Охапкіна у міжнародному проекті «Грузія – любов моя, в серці – Україна» окреслила для присутніх його ініціаторка заслужена артистка України, заслужений діяч мистецтв України Іванна Котяш-Елердашвілі.

Архівну складову проекту «Дивосвіт України» представили у своїх виступах співробітники відділу використання інформації документів державного архіву. Начальник відділу Наталя Бацак охарактеризувала представлену на виставці унікальну колекцію фотографій та креслень дерев’яних і мурованих храмів Київщини – частину з близько шести сотень документів про пам’ятки архітектури Київської області, що були створені під керівництвом відомого київського архітектора Юрія Денисова наприкінці ХХ ст. Співробітник відділу Артур Мочалін проаналізував архівні документи, котрі розкривають мало відомі сторінки духовно-релігійного життя Київщини початку ХІХ ст.

Незабутню атмосферу зустрічі створив молодий вокально-музичний колектив, дует сестер Адріани та Мідеї Наруцьких, який виконав низку творів української духовної музики, народної та сучасної авторської пісні.

Проект «Дивосвіт України» триватиме з 1 по 8 квітня 2019 року.
Охочі відвідати виставку мають зареєструватися за телефоном (044) 483 21 14.

DSC_0112DSC_0146DSC_0151