Державний архів Київської області підписав договір з американськими партнерами

Державний архів Київської області 21 жовтня 2020 року підписав договір про співробітництво з FamilySearchInternational (США),  в рамках якого планується здійснити оцифрування документів Національного архівного фонду України генеалогічного характеру для створення цифрового фонду користування на ці документи. Підписання Договору відбулося у рамках виконання положень Меморандуму про співробітництво між Державною архівною службою України та  FamilySearchInternational (США),  укладеного 02 червня 2020 року.

          Найближчим часом 2 камери американських партнерів почнуть оцифрування документів архівних фондів: ф.280 «Київська казенна палата, м.Київ. 1775-1920 рр.», ф. 782 «Київське губернське дворянське депутатське зібрання, м.Київ. 1795-1918 рр.», ф.Р-5597 «Колекція фільтраційних справ репатріантів з Німеччини. 1941-1948 рр.» 

          Договір передбачає створення цифрових копій на архівні документи періоду до 1917 року, які містять генеалогічну інформацію і користуються найбільшим попитом у користувачів, – ревізькі казки (облікові документи ревізій податного населення) Київської губернії за 1795 – 1874 рр., родословні книги  дворян   Київської губернії.

           Під час реалізації проекту передбачено також оцифрувати більш 100 тисяч фільтраційних справ жителів Київщини, вивезених під час Другої світової війни на примусові роботи до Німеччини, інших країн Європи, які були окуповані. Ці документи були передані до Державного архіву Київської області в 1993 році від управління Служби безпеки України в Київської області і в остання часи до них спостерігається підвищена зацікавленість з боку громадськості, науковців, краєзнавців.

           Разом з Державним архівом Київської області договори про співробітництво також підписали державні архіви Полтавської та Миколаївської областей.