Робоча нарада керівників архівних установ Київської області

25 березня 2021 року на платформі Державного архіву Київської області відбулась робоча нарада керівників архівних установ Київської області за участі директора обласного архіву Соф’ї Каменєвої та  заступника директора Ольги Лужинської та заступника директора – головного зберігача фондів Галини Бойко.

Під час наради розглядались питання  забезпечення функціонування архівної галузі в Київські області:

  1. Стан підготовки та затвердження документів архівних відділів районних державних адміністрацій, що регламентують основну діяльність архівів;
  2. Про упорядкування та передавання на зберігання документів Національного архівного фонду та з кадрових питань (особового складу) сільських, селищних рад, що об’єднались у громади;
  3. Складання Списків фондів архівних відділів районних державних адміністрацій, міських рад та трудових архівів;
  4. Стан функціонування трудових архівів.

 

Щодо стану підготовки та затвердження документів архівних відділів районних державних адміністрацій вирішили: начальникам архівних відділів райдержадміністрацій надати до Державного архіву Київської області копії затверджених документів, що регламентують роботу архівного відділу.

З питання науково-технічного опрацювання та передавання на зберігання до відповідних правонаступників (центрів об’єднаних громад) документів Національного архівного фонду (погосподарські, будинкові книги, документи нотаріальних дій та ін.) та з кадрових питань (особового складу) сільських, селищних рад, що об’єднались у громади, зверталась увага начальників архівних відділів Білоцерківської, Бориспільської, Броварської, Вишгородської, Обухівської, Фастівської, Бородянської, Києво-Святошинської, Макарівської районних державних адміністрацій щодо вжиття додаткових заходів для термінового виконання даного завдання.

Зауважувалось, що у разі відсутності можливості у правонаступника прийняти документи з кадрових питань (особового складу) сільських, селищних рад, що об’єднались у громади, трудовим архівам відповідних районів забезпечити приймання на зберігання та подальше використання інформації соціально значущих документів.

Дана інформація перебуває на постійному контролі державного архіву: виданий відповідний наказ державного архіву та щонеділі здійснюється моніторинг  його виконання.

З метою якісного ведення обліку документів в архівних установах Київської області акцентовано увагу на удосконаленні Списків фондів архівних установ у відповідності до Правил роботи архівних установ України, затверджених наказом міністерства юстиції України від 08.04.2013  № 656/5.

Зверталась увага на правильність заповнення відповідних граф та наявності щорічного підсумкового запису щодо фондів, які обліковують архівні установи.

                Розглядаючи питання функціонування трудових архівів, учасники наради схвалили пропозицію щодо необхідності актуалізації питання перед територіальними громадами про створення та забезпечення функціонування об’єднаного трудового архіву сільських, селищних рад, сформованих територіальних громад на засадах Закону України «Про співробітництво територіальних громад».