Спільний захід партнерів до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня 2021року до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС проведено спільний захід Державного архіву Київської області та Комунального закладу Київської обласної ради «Київська обласна бібліотека для юнацтва» круглий стіл за темою «Чорнобиль: без грифу таємно», в якому прийняли участь представники державного архіву, бібліотечного закладу та користувачі бібліотеки.

Відкрила захід Галина Сорока, директор бібліотечного закладу, яка у вступному слові оголосила мету проведення зустрічі: привернення уваги широкого загалу до необхідності вшанування пам’ять жертв катастрофи на Чорнобильській АЕС та ліквідаторів, які ціною свого життя врятували Україну і світ від глобального лиха.

Рена Коваленко, провідний спеціаліст відділу використання інформації документів державного архіву, представила виставку архівних документів за темою «Чорнобиль: дорогою пам’яті», серед яких офіційні документи про заходи із зупинення техногенної катастрофи, перша доповідь директора Чорнобильської АЕС Брюханова В.П. про аварію на атомній електростанції, донесення про радіаційну обстановку в районі аварії, заходи з евакуації мешканців міст Прип’ять та Чорнобиль, а також фотографії Калашнікова О.М. з колекції зібрань державного архіву та фрагменти відеофільму про трагічні події минулого та учасників цих подій  ̶ пожежників, військових, науковців, інженерів і робітників.

До обговорення теми круглого столу долучились представники державного архіву Марина Мідцева, начальник відділу використання інформації документів, та Маргарита Баженова, завідувач сектору користування документами.

Представники бібліотечного закладу представили нові надходження про катастрофу, у томі числі спогади ліквідаторів про трагічні події минулого, які будуть корисні всім, хто хоче більше дізнатися про Чорнобильську трагедію.