Державний архів Київської області у співпраці з американською корпорацією FamilySearch International розпочинає оцифрування архівних документів

На виконання умов договору між Державним архівом Київської області та корпорацією FamilySearch International (США) розпочато роботи з оцифрування архівних документів, метою яких є створення цифрового фонду користування на документи генеалогічного характеру та надання публічного доступу до них. Роботи здійснюються на  виконання положень Меморандуму про співробітництво між Державною архівною службою України та FamilySearch International (США), укладеного 02 червня 2020 року.

Співпраця передбачає створення цифрових копій на 3 комплекси архівних документів – «ревізькі казки» (облікові документи ревізій податного населення) Київської губернії за 1795 – 1874 рр, які зберігаються у фонді «Київська казенна палата, м. Київ. 1775-1920 рр.» (ф.280); родословні книги дворян Київської губернії фонду «Київське губернське дворянське депутатське зібрання, м.Київ. 1795-1918 рр.» (ф.782), а також майже 100 тисяч фільтраційних справ мешканців Київщини, які поверталися з примусових робіт після закінчення ІІ Світової війни архівного фонду «Колекція фільтраційних справ репатріантів з Німеччини. 1941-1948 рр.» (ф.Р-5597).

З боку Державного архіву Київської області – здійснено перевіряння фізичного стану документів, а у разі необхідності – ремонт та реставрація справ, що відібрано для сканування; продовжуються роботи щодо створення інформаційно-пошукової системи на фільтраційні справи репатріантів.

       Всі документи  користуються величезним попитом у користувачів – до них спостерігається підвищена зацікавленість з боку громадськості, науковців, краєзнавців.

Результатом такої співпраці стане вільний доступ всіх користувачів до інформаційних ресурсів Державного архіву Київської області.