Нове поповнення бази даних «Оцифровані описи справ Державного архіву Київської області періоду після 1917 року»

З метою покращення умов доступу до довідкового апарату державного архіву у віддаленому режимі публікуємо на сайті Державного архіву Київської області цифрові копії 110 описів справ 79 фондів періоду після 1917 року.

До уваги науковців та інших зацікавлених користувачів описи справ фондів міжвоєнного двадцятиріччя. Фонди цього періоду становлять інтерес для дослідників створення та діяльності радянських органів та установ судової влади, фінансового управління, зв’язку тощо, процесів індустріалізації економіки, колективізації сільського господарства та інших аспектів політичного, соціального та культурного життя українців у 1920–1930-ті рр. Це, зокрема, фонди Київської губернської ради народних суддів, судово-земельних комісій, поштово-телеграфних відділень, лісництв, контор трестів, товариств і спілок сільськогосподарської, виробничої та житлової кооперації, сільських комітетів незаможних селян.

Культурно-освітній розвиток представлений фондами окружної ради та обласного комітету Товариства «Геть неписьменність!», видавництв, редакцій часописів. З-поміж цієї групи фондів чи не найбільшою популярністю серед наших дослідників користується фонд «Київського відділення Російсько-канадсько-американського пасажирського агентства», в якому зберігаються особові справи емігрантів. Значний інтерес викликають і фонди комісій та уповноважених Єврейського громадського комітету допомоги потерпілим від єврейських погромів періоду революційних подій в Україні.

Помітну частину оприлюднених на сайті описів справ фондів становлять фонди періоду нацистської окупації м. Києва та Київщини (1941 – 1943 рр.). Це фонди окупаційних органів влади – Київських генералкомісаріату та штадткомісаріату, Баришівської та Бородянської районних управ, управ районів м. Києва (Богданівської, Залізничної, Подільської, Софіївської, Шевченківської), сільських управ, – промислових підприємств (заводу «Керамік», Київської ковбасної фабрики, Другого державного млина), сільських споживчих товариств, а також медичних закладів (Київського ендокринологічного диспансера) та наукових установ (Музею-Архіву переходової доби, Ботанічного саду Київського університету).

Безперечно, оприлюднені описи справ стануть у нагоді дослідникам у галузях історії, генеалогії, демографії та краєзнавства.

Інформація розміщена за посиланням: Оцифровані описи справ Державного архіву Київської області періоду після 1917 року