Співпраця Державного архіву Київської області з дослідниками Інституту історичних досліджень Сухопутних військ Республіки Перу

13 листопада 2019 року в Державному архіві Київської області відбулася зустріч директора Державного архіву Київської області Соф’ї Каменєвої з Президентом Інституту історичних досліджень Сухопутних військ Республіки Перу паном Енріке Гаргуевичем Годой та дослідником Інституту історичних досліджень Сухопутних військ Республіки Перу паном Марсіала Анхель Сільва. Зустріч відбулася в рамках співпраці з дослідниками з Перу за проектом «Відновлення пам’яті Михайла Карловича Скибицького».

Найбільш давнім зв’язком, який поєднує Україну та Перу, є постать українця Михайла Карловича Скибицького. Він, військовий інженер,  офіцер царської Росії, приблизно у 1824 році прибув до Південної Америки та вступив добровольцем до війська Симона Болівара. У грудні 1824 року у перуанському департаменті Айакучо відбулася вирішальна битва між іспанським військом та військом С.Болівара, під час якої завдяки рішучості та кмітливості М.К.Скибицького, переважаючі сили іспанців були переможені.

У результаті пошуків працівників Державного архіву Київської області   було з’ясовано, що у шостій частині родослівної книги дворян Київської губернії, яка зберігається в фонді ф.782 «Київське дворянське депутатське зібрання» є відомості, датовані 1821 роком, щодо родоводу і доказів про дворянство родини Скибицьких – дворян польського походження гербу «Рояла». Серед членів роду зазначений «Михайло Карлович Скибицький, онук Войцеха і правнук Олександра Скибицьких, на той час 25 років, неодружений, житель Таращанського повіту Київської губернії, власник с. Великий Кут у Таращанському повіті та с. Гута у Богуславському повіті Київської губернії з 283 і 62 кріпосними душами чоловічої статі відповідно. На момент складання документу займав посаду кондуктора артилерії польських військ».

У ході зустрічі пан Енріке Гаргуевич та пан Марсіала Анхель Сільва мали можливість ознайомитись з оригіналами документів, які підтверджують  походження Михайла Карловича Скибицького.