Сьогодні – Міжнародний день архівів

Щорічно, 9 червня, за ініціативи Міжнародної ради архівів (МРА) відзначається Міжнародний день архівів.

Саме завдяки архівам і архівістам, збереженим ними задокументованим фактам, суспільство завжди матимемо змогу пересвідчитися у тому, як все було насправді, без потрактувань та інсинуацій.

 В архівах наша мова, наше світосприйняття, наш спосіб мислення, наш уклад життя, наші цінності, наші проблеми і больові точки, Там відповіді на одвічні запитання: Хто ми? Звідкіля? Яким є наше місце серед інших? Чого ми прагнемо? Що нас чекає?

Міжнародний день архівів (International Archives Day), що відзначають щорічно 9 червня, заснований Міжнародною радою архівів (МРА, International Council on Archives, ICA) у листопаді 2007 року на Генеральній асамблеї в Квебеку (Канада). Дата для свята була обрана не випадково – саме в цей день у 1948 році рішенням ЮНЕСКО і під її егідою було засновано МРА. Дата утворення цієї організації і була визначена як Міжнародний день архівів, а перше відзначення цього дня, що пройшло в 2008 році, стало одночасно і 60-ю річницею МРА.

Цей день можна назвати професійним святом всіх архівістів.

Цей день – це не лише професійне свято всіх працівників архівної галузі, а й пам’ятна дата, встановлена для залучення уваги громадськості та осіб, які приймають рішення, до досягнень і проблем архівної справи – благородної та гідною пошани діяльності, що дає змогу долучитися до збереження історичної спадщини народу і країни.

Нещодавно Державний архів Київської області долучилися до спеціального онлайн проєкту МРА і представив себе на інтерактивній карті МРА, розробленій для полегшення доступу до актуальної інформації про віртуальні презентації колекцій документів, оновлені електронні каталоги та оцифровані архівні фонди.

До професійного свята всіх архівістів Державний архів Київської області підготував і презентує відеоролік про свій інформаційний потенціал.